Veiligheidsglas

De naam spreekt enigszins al voor zichzelf. Veiligheidsglas staat voor een verbetering van de veiligheid van u en de mensen om uw heen. Het kan een keuze voor een veiliger gevoel zijn, maar in sommige gevallen wordt het ook voorgeschreven. Dit glas dient dan ook aan strikte normen te voldoen, de zogenoemde NEN 3569 norm.
Glas neemt vaak een groot deel van de buitenkant van uw woning of pand in en glas is kwetsbaar. Veiligheidsglas biedt een verhoogde bescherming wanneer het aankomt op scherven, splinters, geluid of brand. Maar ook tegen kogels heeft het een positieve uitwerking.

NEN 3569 norm

NEN 3569: Veiligheidsbeglazing in gebouwen. Deze norm schrijft voor bij welke gebouwen en ruimten veiligheidsbeglazing moet worden toegepast, en in welke mate. De adviseurs van Glasservice Huizinga adviseren u graag hierover.

Voorbeelden van het gebruik van veiligheidsglas

Ruimtes en gebouwen waar vaak grotere groepen of aantallen mensen komen zijn in de meeste gevallen voorzien van veiligheidsglas. Denk hierbij aan scholen, eetgelegenheden, ziekenhuizen, winkels etc. Maar ook bij constructies waarbij meer kracht op het glas komt te staan wordt veiligheidsglas ingezet. Denk hierbij aan een grote glazen deur welke aan zijn scharnieren moeten blijven hangen. Maar ook balustrades, vloeren, balkons of complete glazen gevels. Ook voor het glas in gepantserd vervoer wordt veiligheidsglas ingezet.

Soorten glas

In de basis bestaan er drie soorten veiligheidsglas, te weten:

1. Gehard glas
Door speciale technieken is gehard glas zeven keer zo sterk gemaakt. Wanneer dit glas breekt, breekt het in duizenden kleine stukjes om kans op verwonding van mensen in de omgeving tot het minimale te beperken.

2. Gelaagd glas
Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze vorm uit meerdere glaslagen. De lagen worden bij elkaar gehouden door een sterk, taai folie.

3. Draadglas
Draadglas is herkenbaar door het gaaswerk binnenin het glas. De draden houden gebarsten glas vast waardoor het een meer veiligheid biedt.

Vanuit deze drie typen worden ook wel combinaties gemaakt van gehard en gelaagd glas.
Gehard en gelaagd glas is tevens te krijgen met diverse extra’s. Hierbij kan gedacht worden aan spiegelend, brand-, geluid of zonwerend.

2019 © Glasservice Huizinga. Alle rechten voorbehouden.