Dubbelglas, HR, HR+ of HR++

Isolatieglas: dubbelglas, HR, HR+ of HR++?

Isolatieglas, in welke vorm dan ook, is een verrijking voor ieder woning. Warmte blijft binnen en de thermostaat kan omlaag, kortom, u kunt besparen op uw energiekosten. In veel gevallen heeft u de investering in isolatieglas er al binnen vier jaar weer uit. Maar denk ook aan de waarde van uw huis, isolatieglas verhoogt heeft een positieve invloed op de waarde hiervan. Vervangen kan dan ook op elk gewenst moment en niet alleen wanneer uw oude ruit reeds is gesneuveld of beschadigd is.

Wat is isolatieglas?

Glas krijgt de naam isolatieglas wanneer het uit meerdere lagen bestaat. Tussen de lagen glas bevindt zich de spouw, een ruimte gevuld met lucht of in sommige gevallen met een gas. Doordat enkel glas direct blootgesteld wordt aan de invloeden van buiten, is dit ook direct voelbaar achter het glas.
Isolatieglas, ofwel dubbelglas, heeft dezelfde invloeden van buiten, maar door de tussenliggen spouw worden de weersinvloeden buiten de deur gehouden, en behoudt u de warmte (of koelte) binnen.
Er zijn verschillende soorten isolatieglas. Denk hierbij aan HR, HR+ en HR++. De verschillen hierbij zitten in het gebruik van lucht of een gas in de spouw. Maar ook in de dikte van het gebruikte glas. Ook zit er nog verschil in het gebruik van gecoat of ongecoat glas. Hieronder meer of de verschillende soorten isolatieglas.

Soorten en classificaties

1. Standaard isolatieglas
Bestaat uit twee ongecoate glasbladen waarbij de luchtdichte tussenruimte is gevuld met droge lucht. Bij een opbouw van 4 (binnenmaat) – 12 (spouw) – 5 (buitenmaat), wordt een U-waarde* van +/- 2,8 W/m2K gehaald.

2. HR glas
Hoog Rendement glas, kortweg HR glas, heeft één gecoat buitenblad en één ongecoat binnenblad. De tussenruimte is gevuld met droge lucht. Voor HR glas geldt, bij een opbouw van 4 – spouw 4, een U-waarde van 2,0 tot 1,6 W/m2K.

3. HR+ glas
HR+ glas bestaat uit één gecoat buitenblad en een ongecoat binnenblad, de spouw is gevuld met een edelgas, meestal argon. HR+ glas heeft een U-waarde van 1,6 tot 1,2 W/m2K bij een opbouw van 4 – spouw – 4.

4. HR++ glas
HR++ is qua opbouw gelijk aan HR+. De U-waarde van HR++ is < 1,2 W/m2K. Ook hierbij de opbouw van 4 – spouw – 4.

5. HR+++, ook wel driedubbel glas of HR3 genoemd.
Als enige isolatieglas bestaat HR3 uit drie lagen van glas. Dit kan zowel gecoat als ongecoat zijn. De spouw kan gevuld zijn met zowel een gas dan wel lucht. HR+++ kan, afhankelijk van de samenstelling, een U-waarde behalen van wel 0,4 W/m2K.

* De U-waarde (vroeger de K-waarde) drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand (constructie) doorgelaten wordt. De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. De waarde geeft de mate van thermische isolatie van een wand aan: een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht isolerende wand, en een lage U-waarde betekent een thermisch goed isolerende wand. De eenheid voor de U-waarde is W/(m².K). (bron: wikipedia)

Wat wij adviseren

Ziet u door alle bomen het bos niet meer? Wij komen graag, geheel vrijblijvend, bij u langs om alle mogelijkheden te bespreken. In de meeste gevallen adviseren wij HR++. Ondanks dat het niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste, variant is, is de investering wel relatief snel terug te verdienen.

Subsidie vanuit de overheid

De overheid stimuleert het gebruik van duurzame producten en doet dat door het heffen van een lager BTW tarief op de arbeidskosten. Dat betekent dat wanneer u voor HR++  glas kiest u al snel enkele honderden euro’s kan besparen! In plaats van het gangbare 21% wordt slechts 6% geheven.
Zie ook de website van de www.belastingdienst.nlwww.belastingdienst.nl of vraag onze adviseur.

2019 © Glasservice Huizinga. Alle rechten voorbehouden.